Belajar Bahasa Jepun | Learn Japanese from the basic | Nihongo wo manabou

Start your Japanese knowledge from the most basic.

 
CBOX
GoogleAd
Google
Web www.hidet.blogspot.com
Flag Game
Amazon
Statistik
visitor stats
Umur saya
Monday, October 09, 2006
Assalamualaikum.

Kyou wa Getsuyoubi desu ne. Pejam celik, pi mai pi mai, dah pon bermula lagi seminggu yang baru. Pastu pejam celik pejam celik, dah habis sebulan. Begitu lah cepatnya masa berlalu. Tengok lah kalau tak percaya. Sedar-sedar nanti dah tahun baru.

Kalau dulu, saya minat satu drama Korea ni - Winter sonata. Rasanya 2,3 tahun dulu saya tengok cerita ni. Tak ingat dah bila. Tup-tup, kat tv dah tayang semula drama ni. Ada lagi 2 drama korea yang saya pernah tengok satu ketika dulu yang di tayangkan semula - Autumn in My Heart dan ada lagi satu cerita. Saya tak ingat tajuk dia. Sekarang tengah di tayangkan kat ntv7.

Tengok..sedar tak sedar, dah bertahun-tahun berlalu. Ruginya kalau masa-masa yang berlalu itu tidak digunakan sebaik-baiknya. Dah cukup ke amal-amalan kita ? Bagaimana pulak simpanan untuk hari tua kita nanti? Banyak soalan yang pasti nya belum terjawab kalau kita masih lalai.

Umur kita pon sama lah.Semakin hari semakin meningkat. Rasanya macam baru jek lepas SPM. Rupanya umur dah pon nak masuk 30an. Berapa ye umur kita sekarang?

Ima wa nan sai desu ka? - Sekarang berapa kah umur awak?
Ima wa 20 sai desu. - Sekarang 20 tahun.

Anawa wa nan sai desu ka? - Awak umur berapa?
Watashi wa 20 sai desu. - Umur saya 20 tahun.

Ps : Orang jepun biasa nya sensitif perihal umur. Kalau boleh, jangan bertanya umur kepada orang perempuan jepun yang baru kita kenal. Mereka suka merahsiakan umur mereka.

Wassalam.

Quote of the day: "Since we cannot know all that there is to be known about anything, we ought to know a little about everything."
- Blaise Pascal (1623 - 1662)
posted by Abdul Hidier @ 11:02 AM  
6 Comments:
  • At 3:28 PM, Anonymous Fuad said…

    Pompuan jepon je ke sensitip umor.. Kebanyakkan pompuan kot.. heh.. tapi tak taulah kalo derang lagi teruk sensitipnyer..

     
  • At 3:52 PM, Blogger Abdul Hidier said…

    Ha ah kan...pompuan kita pon ada yang jenis tak leh di tanya pasal umor..abih melenting..

     
  • At 4:57 AM, Anonymous hakuchou said…

    sou dane....umur jangan ditanya. itu perkara sensitive. lagi satu BERAT mereka. JANGAN ditanya.
    kiicha dameyo :-)

     
  • At 8:47 AM, Blogger Abdul Hidier said…

    cyatto kikitai nan da ke dou...hakucyou san te, dochira sama desu ka ne? ore ga shitteru kata desu ka? nihongo ga sugoi desu ne.

     
  • At 11:12 AM, Anonymous hakuchou said…

    hidier-kun,

    attakoto mo nai sae, chijin (知人)demo naku..
    hakuchou wa, tada tada hidier-kun ga
    ima kou yatte nihonggo wo oshieru koto wo hijou ni kanshin wo motteimasu.
    - nazo no hakuchou no mama de isasetemoraimasu ne -

     
  • At 12:24 PM, Blogger Abdul Hidier said…

    sou nan desu ka..
    nazo nazo ningen desu ka.. (笑)
    syou ga nai desu ne. nazo no mama ni shimasu...

    Biarlah Rahsia..hehe

     
Post a Comment
<< Home
 
Waktu Solat
About Me

Name: Abdul Hidier
Home: Kulai, Johor, Malaysia
About Me:
See my complete profile
Previous Post
Archives
Subscribe
Powered by

Free Blogger Templates

BLOGGER

Add to Google

Add to My Yahoo!

Download
Neo

© 2006 Belajar Bahasa Jepun | Learn Japanese from the basic | Nihongo wo manabou Template by Isnaini Dot Com