Belajar Bahasa Jepun | Learn Japanese from the basic | Nihongo wo manabou

Start your Japanese knowledge from the most basic.

 
CBOX
GoogleAd
Google
Web www.hidet.blogspot.com
Flag Game
Amazon
Statistik
visitor stats
Hujan..Ame
Thursday, September 28, 2006
Assalamualaikum.

Minna sama, ogenki desu ka?
Watashi wa genki desu.

Kat sini sekarang musim hujan. Tiap-tiap hari hujan. Lebat pulak tu. Bila hujan gini, mata pon kuyu jek. Ish..kalau dapat bantal alangkah best nya. So hari ini kita belajar pasal hujan.

Kyou wa ame desu - Hari ini hujan.
Ame = hujan


Hujan-hujan gini, malasnya nak menulis. Teringat zaman sekolah dulu. Kalau hujan jek, bantal lah yang akan jadi teman setia.

So post hari ni pon pendek jek lah. Kasi can penulis menikmati kesedapan tidor waktu hujan. :)

Wassalam.

Note1 : Untuk post Oishii semalam, kita juga boleh gantikan dengan perkataan Umai. Maksud untuk kedua-dua perkataan itu adalah sama. (Terima kasih Datuk R kerana ingatkan tentang perkataan umai tu).

Note2 : Mengenai fadzilah solat tarawih yang satu kasi semalam, ada kawan cakap ianya tidak tepat. Saya juga tidak dapat pastikan adakah ia benar atau palsu. Sekiranya ada sesiapa yang dapat konfirmkan hal ini, sila beritahu saya agak kita dapat sama-sama belajar.

Terima kasih.

Dari saya:
"Ku dongak ke langit, sang helang megah kebarkan sayapnya."

-Hidet
posted by Abdul Hidier @ 11:45 AM  
2 Comments:
  • At 10:39 PM, Anonymous aku said…

    yang perkataan desu desu tu.. bleh sebut des aje kan? kalo betul, peh.. macam arab gak ler ada sukun tak sukun...

     
  • At 9:04 AM, Blogger Abdul Hidier said…

    betul tu 'aku'. perkataan desu tu biasanya orang sebut des jek. buat terbelit lidah jek nak sebut de-su.
    kebanyakkan perkataan yang akhir nye 'su' akan jadi 's' jek. contoh : itadakimasu = itadakimasu
    ikimasu = ikimasu
    dan lain lain lagi..

     
Post a Comment
<< Home
 
Waktu Solat
About Me

Name: Abdul Hidier
Home: Kulai, Johor, Malaysia
About Me:
See my complete profile
Previous Post
Archives
Subscribe
Powered by

Free Blogger Templates

BLOGGER

Add to Google

Add to My Yahoo!

Download
Neo

© 2006 Belajar Bahasa Jepun | Learn Japanese from the basic | Nihongo wo manabou Template by Isnaini Dot Com