Belajar Bahasa Jepun | Learn Japanese from the basic | Nihongo wo manabou

Start your Japanese knowledge from the most basic.

 
CBOX
GoogleAd
Google
Web www.hidet.blogspot.com
Flag Game
Amazon
Statistik
visitor stats
San dan Desu
Saturday, September 16, 2006

Assalamualaikum.

Gambar katon Onepiece kat atas tu takde kaitan pon ngan pelajaran hari ni.
Just letak. Ini di antara katon favorite saya. Gomu gomuu............

Kali ini kita belajar cara untuk memanggil nama seseorang dalam Nihongo.
Contoh:
Encik Nakata = Nakata san
Cik Ayumi = Ayumi san
Wah...hari ini kita guna nama orang jepun pulak...
Rasanya ramai di antara kita yang sudah tahu perkataan san.
Perkataan ini amat glamor saya rasa. Panggil san boleh digunakan untuk memanggil sesiapa sahaja.

Untuk memperkenalkan diri kita pula, kita akan menggunakan perkataan desu.
Kita tidak boleh namakan diri kita dengan san. Jangan tersilap dengan SAN dan DESU ini.

Contoh ayat betul:
Watashi wa Nakata desu.

Contoh ayat salah:
Watashi wa Nakata san.

Mungkin dalam bahasa melayu tidak salah untuk memperkenalkan diri kita sebagai Encik Ali (contoh).
Tetapi dalam Nihongo, orang tidak mempekenalkan dirinya sebagai Ali san (Ali tu contoh juga).

Sekian dulu untuk kali ini.

Quote of the day:
“Orang lain buat duit, kita buat alasan!” -Dr Fadzilah Kamsah

NOTE:Ramadan dan hampir menjelang. Apa kata kalau kita baca sedikit artikel mengenai Ramadan. Sila download di sini ARTIKEL RAMADAN
(untuk memudahkan proses download, sila klik kanan dan save target as)

Wassalam.
posted by Abdul Hidier @ 9:44 AM  
4 Comments:
  • At 7:34 PM, Blogger fauzan said…

    WAH..
    KAton one piece..sya mmg mnt gle ngn katon ni..tiap2 minggu mesti nnk kn tgk..sya ske character choppa..suara die cute sgt2..hihi

     
  • At 10:58 AM, Blogger Abdul Hidier said…

    Wah..tiap minggu tengok tu..tgk kat mana ye? tv berapa + pukul berapa?
    kalau kat jepun dulu saya tahu lah..hari ahad pukul 7.30 tv x ingat..hehe

     
  • At 7:11 PM, Blogger fauzan said…

    member donlod kt torrent,,pastu tgk ramai2..hehe..kt tv xde lg..yg ade cume naruto je...:P

     
  • At 3:13 PM, Blogger [GyLerZ] said…

    bila nak guna san? sama? kun? chan?
    apa beza ke4-4 ni?
    sy slalu jmpe nama ppuan akhirnya dgn san mcm Iwaya-san. Laki lak akhir dgn kun mcm Shuji-kun.

     
Post a Comment
<< Home
 
Waktu Solat
About Me

Name: Abdul Hidier
Home: Kulai, Johor, Malaysia
About Me:
See my complete profile
Previous Post
Archives
Subscribe
Powered by

Free Blogger Templates

BLOGGER

Add to Google

Add to My Yahoo!

Download
Neo

© 2006 Belajar Bahasa Jepun | Learn Japanese from the basic | Nihongo wo manabou Template by Isnaini Dot Com