Belajar Bahasa Jepun | Learn Japanese from the basic | Nihongo wo manabou

Start your Japanese knowledge from the most basic.

 
CBOX
GoogleAd
Google
Web www.hidet.blogspot.com
Flag Game
Amazon
Statistik
visitor stats
Adakah anda menepati masa?
Tuesday, February 19, 2008
Adakah anda menepati masa?

Orang kita ni, seolah-olah dah sebati dengan jiwa mereka. Apabila berjanji tentang masa, biasanya akan lambat daripada masa yang ditetapkan. Contoh kalau janji nak jumpa kat mana-mana tempat pada pukul 3 petang. Biasanya kita terpaksa tambah 10~30 minit. Lagi teruk kadang-kadang sampai sejam lebih.

Lewat ni dah jadi lumrah. Ada orang, nak elakkan masalah ni diorang janji awal dari masa sebenar. Nak buat meeting pukul 3, kasitau kat ahli-ahli pukul 2.30. Tapi cara ni, kesian pulak kat orang yang memang on time. Jenuh la nak menunggu.

Tak boleh ke orang kita ubah sikap diorang ye? Kalau buat janji tu pukul 4, pukul 3,55 ataupon pukul 4 tepat dah ada kat tempat yang dijanjikan. Kan senang. Semua orang senang hati. Kerja pon senang nak dijalankan.

Masa saya kat jepun dulu, janji tentang masa ni takde masalah. Bukan setakat orang jepun, dengan oramg Malaysia kat sana pon senang. Masing-masing dah faham. Kalau pukul 3, maksudnya pukul 3 tepat lah. Tak de lewat-lewat.

Saya ada tengok kat TV ada sekali tu rancangan mengatasi masalah lewat/tak tepati masa ni.
Idea diorang, buat janji pada number yang agak ganjil. Contohnya, kalau pukul 4, kasitau orang perjumpaan pada pukul 3.58. Kalau 3.30, kasitau pukul 2.29. Diorang buat kajian. Kesannya banyak jugak. Lebih ramai yang hadir awal. Apa kata kita cuba ? :)

So, kita pon kena ubah sikap kita. Pastikan kita datang pada masanya. Jangan biarkan orang yang kita janji tu tertunggu-tunggu. Banyak faedahnya kalau tetapi masa ni.

Jikan wo mamotte kudasai ne..

http://hidet.blogspot.com
http://hutan-bandar.blogspot.com
posted by Abdul Hidier @ 8:54 AM  
5 Comments:
  • At 10:40 AM, Anonymous Anonymous said…

    boleh ke sy nk request buatkan tajuk psl "terus tabah..jgn bersedih"..encik citerla ape2 je dlm tu..bg sikit semangat kat sy boleh??

    arigatou gozaimasu

     
  • At 2:58 PM, Blogger kaden said…

    I recently came accross your blog and have been reading along. I thought I would leave my first comment. I dont know what to say except that I have enjoyed reading. Nice blog. I will keep visiting this blog very often.

    Kate
    http://educationonline-101.com

     
  • At 9:34 AM, Anonymous Anonymous said…

    Another new post! Just thinking if anybody has any any
    links or screenshots of good Email Templates used?
    It really is good to see templates, one other thing to see examples to benchmark as good communication.
    Will be willing to see any links.

    Here is my webpage: email marketing templates free

     
  • At 10:02 AM, Anonymous Anonymous said…

    An excellent post! Just thinking if anybody has any any links or
    screenshots of good Email Templates used? It certainly is good to see templates, one other thing to see examples to benchmark as good communication.
    Would be desperate to see any links.

    Stop by my webpage :: Free Email Newsletter Templates

     
  • At 11:54 AM, Anonymous Anonymous said…

    An impressive share! I've just forwarded this onto a coworker who had been doing a little homework on this. And he in fact ordered me dinner because I discovered it for him... lol. So allow me to reword this.... Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending the time to talk about this subject here on your blog.

    my web site ... email marketing pdf

     
Post a Comment
<< Home
 
Waktu Solat
About Me

Name: Abdul Hidier
Home: Kulai, Johor, Malaysia
About Me:
See my complete profile
Previous Post
Archives
Subscribe
Powered by

Free Blogger Templates

BLOGGER

Add to Google

Add to My Yahoo!

Download
Neo

© 2006 Belajar Bahasa Jepun | Learn Japanese from the basic | Nihongo wo manabou Template by Isnaini Dot Com